Hometrainer kopen? Let hier op!

Wanneer je graag fit wilt blijven en ook op de momenten van de dag wilt sporten dat het buiten wat minder weer is, kun je wellicht nadenken over de aanschaf van een hometrainer. Een hometrainer is een fiets voor binnen die je 365 dagen per jaar kan gebruiken om op een gezonde manier aan je conditie te werken. Het fietsen op een hometrainer is een goede trainingsvorm voor je conditie zonder belasting op je gewrichten. Op vrijwel elke niveau kan gebruik worden gemaakt van een hometrainer, of je nu een starter bent of een meer gevorderde fietser. Wanneer je een hometrainer aan wilt gaan schaffen, zal je merken dat er erg veel keuze is in hometrainers, maar waar moet je nu op letten wanneer je er een aan gaat schaffen? In dit artikel geven wij je enkele goede tips bij de aanschaf van een hometrainer.

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Een hometrainer is over het algemeen een apparaat wat qua fitnessapparatuur het minste ruimte in beslag neemt. Maar het is toch handig te gaan kijken waar je hem wilt plaatsen, sommige mensen vinden voor de TV een handige plaats om wat afleiding te hebben tijdens het fietsen, anderen kijken liever naar buiten. Kijk ook gelijk of de hometrainer wieltjes heeft zodat hij makkelijk verplaatst kan worden, mocht een plaats je niet goed bevallen. Er zijn ook hometrainers die aan de computer gekoppeld kunnen worden, met speciale fietsprogramma's zodat je je niet hoeft te vervelen tijdens het fietsen. Mocht je beschikken over een laptop dan maakt het natuurlijk niet veel uit waar je de fiets plaatst, mocht je alleen een pc hebben en hier gebruik van willen maken is het natuurlijk handig de fiets hier in de buurt te plaatsen.

Het gewicht van de hometrainer

Er zijn hometrainers verkrijgbaar in verschillende gewichtsklassen, over het algemeen is het zo dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe beter de kwaliteit van de hometrainer is. Maar mocht je de hometrainer vaker willen verplaatsen is het wellicht handiger te gaan voor een lichter model. Zwaardere modellen hebben over het algemeen wel meer stabiliteit en als het vliegwiel zwaarder is kan er vaak wel op meer weerstand getraind worden.

De zithouding

Kijk altijd vooraf goed naar wat er allemaal in te stellen is op de nieuwe hometrainer. Sommige hometrainers zijn alleen in zadel of stuurhoogte verstelbaar, maar bij de meer geavanceerde modellen is het ook mogelijk het zadel of het stuur van voor naar achteren te verstellen. Er zijn zelfs modellen waarbij je de lengte van de trappers in kan stellen, dit is voornamelijk handig wanneer je wilt revalideren met een hometrainer of een verschil mobiliteit van je knieƫn hebt. Het is vaak zo dat als je de fiets beter kan instellen op jouw eigen lengte, je comfortabeler zit en dus de training ook langer vol kan houden. Let bij de aanschaf ook zeker op wat voor zadel er op de hometrainer zit, voor je eigen zitcomfort. Kijk ook naar de instap van je hometrainer, er zijn zowel hometrainers met een hoge of een lage instap verkrijgbaar.

De functies

Verschillende hometrainers hebben verschillende functies en instellingen. Denk vooraf na welke functies je wilt gaan gebruiken, want over het algemeen heeft een duurdere hometrainer meer functies. Ga je niet al die functies nodig hebben, is het natuurlijk zonde om een duurder model aan te schaffen. Als eerste is het handig te kijken wat voor weerstandsniveaus op de hometrainer ingesteld kunnen worden. Ben je een gevorderde fietsen en kan de fiets niet op een zware weerstand, dan is dat natuurlijk zonde van de aanschaf. Op veel hometrainers kan je ook je hartslag meten, dit is erg handig om je trainingsdoelen in de gaten te houden en om te checken op wat voor niveau je traint. Er zijn hometrainers met ingebouwde handvaten die je hartslag meten, maar betrouwbaarder is een hometrainer die gekoppeld kan worden aan een hartslagband.
Read More

Loopband kopen? Denk hier aan!

Als je lekker fit wilt blijven en je eigen huis hiervoor niet wilt verlaten kan het handig zijn om een loopband aan te schaffen. Een loopband is een ideaal hulpmiddel om extra stappen te maken op een dag. Voor vrijwel elke conditie is een loopband geschikt, zowel beginnende lopers, wandelaars als de meer gevorderde hardlopers kunnen goed aan hun conditie werken met een loopband. Tijdens het lopen op een loopband wordt je cardiale conditie goed getraind, maar ook de spieren van je benen krijgen een goede work-out. Wanneer je een loopband wilt aan gaan schaffen, vraag je je wellicht af waar je op moet letten. In dit artikel geven we je goede tips waar jij op kunt letten bij de aanschaf van een loopband.

De grootte van de loopband

Het is belangrijk te kijken voor je de loopband aan gaat schaffen waar je hem gaat neerzetten. Heb je veel ruimte in je huis dan is het verstandig voor een wat grotere loopband te gaan zodat je grote passen kunt maken op de loopband. Kijk vooraf altijd naar de lengte van jouw benen en bepaal aan de hand hiervan hoe lang je band moet zijn. Denk ook na over welke activiteit je op de loopband wilt doen, wil je alleen wandelen dan kom je met een smallere loopband wel toe. Wil je echt intensief gaan sporten en hardlopen, dan is het vaak verstandiger een breder loopvlak te kiezen. Heb je minder ruimte in huis? Dit hoeft tegenwoordig ook niet altijd meer een probleem te zijn, er zijn tegenwoordig ook opklapbare loopbanden verkrijgbaar met wieltjes er onder, zodat ze makkelijk verplaatst of opgeborgen kunnen worden.

Trainingsmogelijkheden

Verschillende loopbanden bieden verschillende trainingsprogramma's aan, bij sommige kun ze zelfs helemaal zelf een trainingsprogramma samen stellen of een training doen met een beeldscherm zodat het net lijkt of je buiten loopt. Uitgebreidere loopbanden kunnen ook ingesteld worden met een hellingshoek, zodat je bergopwaarts of zelfs bergafwaarts kan lopen. De meeste loopbanden kunnen tegenwoordig wel gekoppeld worden met een hartslagband zodat je je training nog beter kan monitoren. Er zijn ook loopbanden die met verschillende apps op je telefoon gekoppeld kunnen worden, voor een nog betere monitoring van je training. Loopbanden die met een app gekoppeld kunnen worden, zijn vaak extra motiverend om te gaan trainen.

Het gewicht van de loopband

Als je een opklapbare loopband aanschaft, is het natuurlijk niet handig als deze erg zwaar is, ondanks dat er vaak wel wieltjes onder zitten is hij dan toch moeilijker te verplaatsen. Wanneer je niet kiest voor een opklapbare loopband, dan is het vaak wel zo dat een zwaardere loopband van een beter kwaliteit is omdat er meer staal in zit in plaats van plastic. De loopband gaat hierdoor langer mee en staat ook stabieler op de ondergrond.

Het vermogen van de motor

Loopbanden zijn verkrijgbaar in verschillende motorische vermogens. Loopbanden met een hoger motor vermogen zijn vaak duurder, maar gaan vaak wel langer mee. Een ander groot voordeel van een groter motor vermogen is dat je harder kunt lopen en dat de motor vaak minder herrie maakt, dit is wel zo fijn voor je medebewoners. Om minder herrie te krijgen in het algemeen is het vaak goed de loopband op een dikke mat te zetten voor de demping van de klappen tijdens het lopen.

Demping in de loopband zelf

Duurdere loopbanden hebben vaak een betere demping in de band waar je op loopt. Een betere demping zorgt voor een minder harde ondergrond en daardoor ook voor minder blessures. Net als dat je schoenen zoekt met demping, biedt een loopband met meer demping dus ook blessure voordelen.
Read More

10 tips voor gezondere werknemers

Gezonde werknemers zijn belangrijk voor de baas. Gezonde werknemers zijn namelijk minder vaak ziek thuis en zijn ook nog eens veel productiever. Wanneer werknemers gezond zijn zijn ze veelal gelukkiger en gaan met plezier naar het werk, dus gezonde werknemers zijn voor zowel werkgever als werknemer prettiger. In onderstaand artikel geven we je dan ook 10 tips voor gezondere werknemers Tip 1 Bedrijfsfitness Bewegen is gezond! Bij veelal zittende beroepen is het daarom extra belangrijk om in beweging te blijven. Wanneer een werkgever bedrijfsfitness aanbiedt op de werkplek of korting aanbied om ergens anders te gaan sporten, stimuleert dit meer om bewegen tijdens het dagelijks leven. Tip 2 Traplopen Stimuleer je werknemers om vaker de trap te nemen. Dit kun je doen door duidelijk aan te geven welke kant de trap op is, bijvoorbeeld door het plaatsen van voetjes de kant van de trap op. Of roep een week van het traplopen in het leven, zodat mensen er meer bewust van worden. Tip 3 Gezonde lunch Wanneer er een bedrijfskantine is met alleen maar ongezonde lunch producten, maken werknemers snel een ongezondere keuze. Probeer daarom ook in te zetten op gezonde producten zodat je werknemers hier sneller voor kiezen. Het drinken van water gedurende dag is ook erg goed voor de gezondheid, stimuleer dit daarom door koel water neer te zetten, of zet een paar lekkere kannen neer met wat smaak van bijvoorbeeld citroen of een takje munt. Tip 4 Lunchwandelen Als je gedurende de dag veel zit, is het wel eens fijn om tijdens de lunch te gaan wandelen. Niet alleen is dit goed voor de conditie en om af te wisselen met het zitten, het is ook fijn om dit samen met collega's te doen en eens een ander gesprek te hebben. Tip 5 Hulp bij stoppen met roken Roken is ongezond, bij elke bedrijf zijn er wel medewerkers die roken en moeite hebben met stoppen. Het is daarom verstandig hier hulp bij aan te bieden of werknemers te laten weten dat er manieren zijn om hier vanaf te kunnen komen. Tip 6 Groepsuitjes Wanneer je bedrijfsuitjes organiseert is dit goed voor de band van het team. Wanneer de band in het team beter is, gaan medewerkers vaak met meer plezier naar het werk en voelen zich hierdoor dus prettiger. Je kan er ook over denken om sportieve groepsuitjes te organiseren, werknemers krijgen en een beter band en zijn ook gelijk sportief bezig. Soms komen werknemers hierdoor zelfs op het idee de sport te gaan beoefenen die ze tijdens het groepsuitje hebben gedaan. Tip 7 Ergonomische/ verstelbare bureaus Een goede houding is belangrijk om klachten tegen te gaan. Maar wat zeker ook belangrijk is is het afwisselen van werkhouding. Je kan daarom kijken of het loont om zit sta bureaus aan te schaffen, zodat je werknemers makkelijker van houding kunnen wisselen. Wat ook goed werkt is om de koffie en thee wat verder van bureau's te zetten zodat werknemers automatisch verder lopen gedurende de dag. Tip 8 Goede ventilatie Een goede ventilatie zorgt voor een goed leefklimaat en gezonde lucht tijdens het werken. Dit is niet alleen belangrijk in de huidige corona tijd, maar werknemers blijven ook langer gefocust als de luchtkwaliteit goed is. Tip 9 Gezonde kerstcadeaus Om de gezondheid van werknemers te stimuleren kan je ook denken aan een gezond kerstcadeau. Denk dan niet alleen aan kerstpakketten met gezonde producten, maar ook aan bijvoorbeeld een dopper om water drinken te stimuleren of zelfs aan een activity tracker. Tip 10 Betrek de Arbo-dienst bij je keuzes De Arbo-dienst is er niet alleen voor wanneer je werknemers ziek zijn, ze hebben vaak ook veel goede preventieve tips zodat je werknemers niet of minder snel ziek worden, overleg dus altijd met hun wanneer je iets wilt doen voor de gezondheid van je werknemers.
Read More